
MERCAN AYDIN- Brandenburg Unıversıty of Technology / Archıtecture
Merhaba, ben Mercan. 19 yaşındayım ve 2022 Ekim ayı itibariyle Almanya’da mimarlık okumaya başlayacağım. Mimarlık bölümünü tercih etmeden önce bir sürü bölüm düşündüm ve değerlendirdim. En sonunda bu bölüme karar vermemin nedeni gerçekten isteyerek ve hevesle çalışabileceğimi düşünmem oldu.


Okuyacak ülke olarak Almanya’yı tercih etmemin sebebi ise Alman Lisesi mezunu olmam ve tabi çoğu alanda üniversite eğitimlerine güvenmem özellikle teknik-mühendislik eğitimi açısından, ayrıca sonrasında iş imkanlarının da olacağını düşünüyorum. Mimarlık bölümü için iki okula başvurmuştum. Bir tanesi HAWK-Uygulamalı Bilimler ve Sanat Üniversitesi (HAWK-University of Applied Sciences and Art) diğeri ise Brandenburg Teknik Üniversitesi (Brandenburgische Technische Universität- BTU). İkisinden de kabul geldikten sonra benim tercihim BTU’dan yana oldu. Bundaki etkenler ise daha önce üst dönemlerimden oraya mimarlık okumaya gidenler olduğunu bilmem ve okulun mimarlık bölümü ile bilinmesi oldu, bir de teknik okul olarak geçmesi kararımı biraz etkiledi.
Okula başvuru yaparken Abitur (Alman lisesinde aldığımız bir sınav belgesi) belgemi yüklemem gerekti. Onun dışında benim yüklediğim belgeler arasında bir mimarlık ofisinde staj ve ortalama on adet kadar çizim vardı. Benim ekstra bir dil belgesine ihtiyacım olmadı, fakat bölüm Almanca olduğu için Abitur belgesi olmayanlar için sanıyorum ki C1 Almanca sınavı belgesi istenecektir. Çizimler konusunda ise çoğu üniversitenin aksine detaylı bir portfolyo göndermem gerekmedi, çizimlerimi taratıp pdf formatında okulların kendi başvuru sitesine yükledim.

Mimarlık okumaya giden çoğu öğrencinin mutlaka bir ön hazırlık süreci olması gerektiğini düşünüyorum

Mimarlık okumaya giden çoğu öğrencinin mutlaka bir ön hazırlık süreci olması gerektiğini düşünüyorum; çünkü çizim, el alışkanlığı ve bazı üniversitelerde sanat tarihi açısından bölüme hazırlıksız başlamak okula adapte olmamızı zorlaştırabilir.
Biz üniversitelere başvuru sürecinde internetten Portfolyo Hazırlık Akademisi’ni bulduk. Bu süreçte yüklemem gereken çizimler konusunda bana çok yardımcı oldu. Temel çizimlerden başlayarak mimari çizim tekniklerine kadar Zafer hocam ve Ziba hocam ile haftanın iki günü çalıştık. Üniversiteye gönderdiğim çizimleri beraber seçtik. Bunun yanı sıra kursun seçtiğim bölümüme hazırlık açısından bana gerçekten çok şey kattığına ve üniversitede göreceğim dersler konusunda iyi bir ön hazırlık olduğuna inanıyorum.
